bildt engeland nederland friesland

Fersys Poadium 2017

Heb je zin om een mooi gedicht in het Bildts, Fries, Nederlands of welke taal dan ook voor te dragen? 

Dan is dit je kans!!!!

Doe dan mee op woensdag 22 maart 2017 aan het

“Fersys Poadium”!

Opgeven kan door het formulier in te vullen en te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stichting Bildts Aigene naar Drongo-talen –festival

Op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober vond in Utrecht het DRONGO talenfestival plaats.Het DRONGO talenfestival biedt een platform aan de brede taalsector. Voor organisaties en medewerkers in de voor- en vroegschoolse educatie (vve), primair en secundair onderwijs, tot studenten en wetenschappelijke onderzoekers aan universiteiten. Maar ook voor tolken, vertalers, expats, tweetalige gezinnen, bedrijven uit de taalindustrie die middelen ontwikkelen voor bijvoorbeeld international business, taalscholen, nieuwkomers en taalmaatjes. En voor mensen die geïnteresseerd zijn in taal en cultuur.Met duizenden bezoekers en een informatieve interactieve beurs met ruim 75 exposanten is het DRONGO talenfestival hét talenfestival van Nederland en Vlaanderen.

Als partner van dit festival verzorgt De Provinsje Fryslân elk jaar een stand op het talen plein van het Drongo festival. Dit jaar mocht de Kemmissy Meertalighyd van Stichting Bildts Aigene hen vergezellen in hun prachtige stand “Hûs fol ferhalen”. Al het meertalige Bildts/Fries/ Nederlands/Engels les materiaal ontwikkeld door de KMT werd hier in tentoongesteld. Met name het nieuwe lesmateriaal van “Bob de Krôb”  trok hierbij de aandacht van de bezoekers. Bezoekers die regelmatig hun roots in Friesland of ’t Bildt” hadden. Wat een prachtige Friese en Bildtse verhalen werden er gedeeld! 

Op de foto vlnr: Marijke Bloembergen & Afke Houtsma van Kemissy Meertalighyd, Tjallien Kalsbeek & Alex Reimersma van de Provinsje Fryslân.

 

TWEEDE KAMERLEDEN: ERKIN DE BILDTSE TAAL!

Beste Kamerleden,

’t Bildt an ’t Frise Wad is niet soamaar ’n gemeente. Wij Bilkerts hewwe niet alleen ôns aigen gemeente op ’e see feroverd, wij hewwe op dat nije lând de ôflopene 500 jaar ok ôns aigen taal boud, ’t Bildts. ’t Bildts is gyn Frys, gyn Nederlâns, maar ’n mingtaal met aigen idioom en woordeskat. Op ’t Bildt beleve wy ’t Bildts as ’n folweerdige taal. Wij singe in ’t Bildts, wij diskussjere in ’t Bildts, maar we prate ok Bildts in ’e winkel, bij de dokter en bij ôns gemeente ’t Bildt.

Soks is niet fansels gaan. Bildtse frijwilligers hewwe de ôflopene desinnia hard werkt an de infrastruktuur fan de taal. Skoalmeesters make sels Bildts lesmateriaal, d’r is ’n Bildts woordeboek. D’r binne al feule jaren kursussen foor Bildtstaligen en niet-Bildtstaligen, en tunworig is d’r ok ’n kursus Bildts online, EduBildts, die’t wij idereen fan harte anrade en die’t och soa in trek is bij de jongere generasy. En d’r is folop kultuur in ’e form fan teneel, kabaret, mezyk en literatuur. Feul Bilkerts leze en skrive Bildts en ’t persintazy Bilkerts dat ’e aigen taal deurgeeft an ’e kines is gelukkig hoog. Op ’t stoit is ’t Bildts foor 6.000 fan ’e 11.000 inweuners de eerste taal.

Bilkerts binne trots op hur taal en dos make wy ôns sorgen, want ôns gemeente ’t Bildt gaat an ’t eand fan ’t jaar op in ’e gemeente Waadhoeke. Fúzzys binne selden goed foor klaine talen. Om ’t Bildts goed te beskermen hewwe ôns gemeente en ’e prevînsy Frysland fleden jaar tegaar an minister Plasterk froegen om ’t Bildts de status fan offisjeel erkinde taal te geven. De inweuners fan ’t Bildt staan der fierkant achter, de inweuners fan Frysland ok.

Wij snappe d’r dan ok niks fan dat minister Plasterk dut fersoek ôfwezen het. Wij hewwe Plasterk ’t ôflopene jaar niet op ’t Bildt sien en ok de negatyf adviserende Taalunie kwammen wy niet teugen. Wij frage derom de Tweede Kamer as hoogste politike orgaan om sels nag ’s goed naar ’t Bildts te kiken, los fan foorspelbere advizen. Ons fersoek aan jou is dan ok: Erkin ôns taal. ’t Wort dan makliker om deur te gaan met Bildtse les op skoal, en de klaine Bildtse minderhyd in de nije gemeente het dan ’n gelykweerdige pesisy met ’e Friezen en sij die’t Nederlâns prate.

’t Bildts is de taal fan ôns hart en hoort bij ôns geskidenis, ôns idintiteit, ôns landskap en ôns mintaliteit. Frysland en Nederland worre niet mooier of beter fan ’t ferdwinen fan ’t Bildts, maar aarmer en uniformer.

 https://erkindebildtsetaal.petities.nl/

“ Bildtse basiskoallen kinne weer an ‘e gang met Bildts en Fries”

Op woensdag 28 september organiseerde de Kemissy Meertalighd van Stichting Bildts Aigene weer een studiemiddag voor alle Bildtse basisscholen. De nieuwe Friese digitale lesmethode Spoar 8, geschikt voor de gehele basisschool, werd door Dorien Heemstra van het Cedin met veel interesse gevolgd door de 35 belangstellende leerkrachten, taalcoördinatoren en directeuren van de scholen. Deze rijke digitale taalmethode biedt een scala van taalactiviteiten aan. Je kunt denken aan verhalen, liedjes, prentenboeken, filmpjes, versjes en educatieve games. Ook alle ontwikkelde materialen van de Kemissy Meertalighyd zijn opgenomen in deze nieuwe Friese methode, zodat ook het Bildts toegankelijker wordt voor de Bildtse basisscholen.

Coos van Kooten, leerkracht van groep 7 op obs ’t Fonnemint, gaf voor de bovenbouw leerkrachten een boeiende inspirerende en duidelijke Bildtse les. Verrassend was dat hij hiervoor iedere week de Bildtse Post gebruikt. Voor de onderbouw leerkrachten was er een Bob de Krôb workshop. In deze workshop werd de Bob de Krôb map gepresenteerd. Sonja Nauta schreef voor jonge kinderen herkenbare verhalen over de belevenissen van Bob. Bij deze verhalen zijn liedjes geschreven door de uit Vrouwbuurt afkomstige Janny Kok en door Froukje de Jong vertaald. Om het geheel compleet te maken heeft Sieuwke Jacobsen, student aan de NHL, er Bildtse woordenschatplaten bij gemaakt. Voor elke basischool op ’t Bildt is er een Bob de Krôb map uitgereikt. U kunt dit Bob project nu bekijken bij 'Bildtse materialen' op deze website.

“Deze overdâg waar een inspirerend Bildts feesy!”

Plek voor een Feestje

De laatste publicatie van de Kemissy Meertalighyd

 

CD Speule met Bildts

Taal belaids priis 2010

Meertaligheid, een uitzondering?

"Integendeel! Opgroeien met één taal is eerder een bijzonderheid. Alleen al in Europa wonen 50 miljoen mensen die iedere dag twee of meer talen spreken"

Gastenboek

Een méér dan bewonderenswaardig initiatief.
Prachtige side, en 'n goed ynysjatyf. Ok al weun ik nie...

Bezoekers

Vandaag6
Gisteren19
Deze week6
Deze maand277
Totaal43004