bildt engeland nederland friesland

“Inspirasyoverdâg”voor Bildtse basisscholen en het eerste digitaal Bildts talige prentenboek gepresenteerd in de Aerden Plaats

Op woensdag 30 september waren alle leerkrachten van de Bildtse Basisscholen uitgenodigd voor een inspirerende middag over meertaligheid in  Oude Bildtzijl.

Inspirator was oud Bildtker en bijzonder hoogleraar Nederlands als tweede taal : Folkert Kuiken, die een zeer boeiende bildtstalige lezing gaf over het belang van meertaligheid ( Bildts/Frysk/Nederlands) binnen de opvoeding en het onderwijs aan jonge kinderen.  De Bildtse leerkrachten kregen van hem de volgende tips mee: Leg in eerste instantie de nadruk op mondeling taalgebruik, dat is veel praten over meegemaakte gebeurtenissenen en veel verhalen laten vertellen en natuurlijk veel (voor)lezen. 

Om de samenwerking van de beide organisaties, Kemissy Meertalighyd en Aerden Plaats, in de Stichting Bildts Aigene te benadrukken vond deze “inspirasyoverdâg” plaats in de Aerden Plaats.                                      .

Het slotwoord was er deze middag voor de Kemissy Meertalighyd. Zij vertelden over het tot stand komen van, “Bob de Krôb”, het eerst Bildts talige digitale prentenboek bestemd voor de jongste groepen van de basisschool. In het boek neemt Bob de Krôb je mee op reis door het Bildt. De prenten zijn door de kinderen zelf gemaakt. De tekst is ingesproken door Boukje van der Meer. Ook was er voor elke school een handpop van Bob, gemaakt door Alina Schaap,  het Bildts talige vriendje voor  in de groep.

Aan het einde van de middag konden alle aanwezigen:  leerkrachten, directeuren, afgevaardigden van Mercator, de Fryske Akademy, Bibliotheek, de gemeente het Bildt en een aantal belangstellende Bildtkers nog even bijpraten in de prachtige vlindertuin van de Aerden Plaats.

 

Plek voor een Feestje

De laatste publicatie van de Kemissy Meertalighyd

 

CD Speule met Bildts

Taal belaids priis 2010

Meertaligheid, een uitzondering?

"Integendeel! Opgroeien met één taal is eerder een bijzonderheid. Alleen al in Europa wonen 50 miljoen mensen die iedere dag twee of meer talen spreken"

Gastenboek

Een méér dan bewonderenswaardig initiatief.
Prachtige side, en 'n goed ynysjatyf. Ok al weun ik nie...

Bezoekers

Vandaag9
Gisteren48
Deze week137
Deze maand1136
Totaal89337