Nieuwste lesbrief over de gemeenteraadsverkiezingen en An é gang met Bildts.
- Gegevens
- Gemaakt op woensdag 05 maart 2014 20:41
Op woensdag 19 februari werd de nieuwste, dit maal drietalige in plaats van viertalige, lesbrief gepresenteerd in de raadszaal van het gemeentehuis van het Bildt. Thema deze keer is de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Leerlingen van de scholen wordt gevraagd een partij op te richten, een programma op te stellen, stemmers te werven, enz. Uiteindelijk moet dit leiden tot een schoolverkiezing op 19 maart, de datum van de gemeenteraadsverkiezingen. Hoofdpunt van het verkiezingsprogramma moet iets speciaals zijn voor de school, iets wat nu (nog) ontbreekt. Dat kan voor het schoolplein of binnen zijn. De partij (het doel), die de verkiezingen wint heeft recht op € 250,- om het project echt uit te voeren. Dat bedrag wordt voor elke school beschikbaar gesteld door de gemeente. Kinderen leren op een speelse wijze hoe een en ander rond verkiezingen toe gaat en wat het belang van het daadwerkelijk kiezen is. Ook de beide scholen voor voortgezet onderwijs krijgen een bedrag voor een programma rond de gemeenteraadsverkiezingen.
In de lesbrief komen de burgemeester in het Nederlands, een wethouder in de Friese taal en een raadslid in het Bildts aan het woord. Raadsleden en wethouders hebben aangegeven, dat zij graag nog een toelichting over hun werkzaamheden geven op de scholen. De eerste scholen hebben hier al een afspraak voor gemaakt.
Wie de lesbrief en andere lesbrieven uit het recente verleden wil lezen, kan alles vinden op de website www.meertalighyd.nl Alle materialen zijn daar gratis te lezen en te downloaden.
Tevens werd deze middag een nascholingsproject Bildtse taal voor docenten van de basisscholen afgerond. In vier woensdagmiddagen kwamen diverse onderwerpen rond meertaligheid aan de orde. Tien docenten voltooiden de cursus en kregen van de wethouder een certificaat overhandigd. Op deze wijze wil de Kemissy Meertalighyd ervoor zorgen, dat meer docenten actief de Bildtse taal zullen gebruiken in het klaslokaal.